МИНАЛИ СЪБИТИЯ

Приключи Деветият Открит турнир по шахмат

Снимки: Христо Костурков

Стоян Емилов Иванов е победител в Деветия Открит турнир по шахмат, който се проведе вчера в Панагюрище с участието на 78 състезатели. Това не е първият турнир, в който Иванов излиза победител от битките със гросмайстори, при това национали.

На второ място – FM Георги Филев, трети GM Николай Нинов.

1-во място сеньори над 60 години Пламен Симеонов.

 2-ри Калоян Тасков, 3-ти Симеон Миков.

1-во място жени Юлия Басова, тя е и най-добрата до 16 години.

1- во място до 14 години Полина Басова, 2 – ри Христо Луизов, 3-ти Даниел Влахов .

До 12 години 1-ви Алекс Енев, 2-ри Станислав Тошкин, 3 -ти Божидар Топалов.

При 10 годишните 1 ви Виктор Арабаджиев,2- ри Мартин Узунов, 3-ти Денислав Сократиев.

При 8 годишните 1-во място за Стефан Георгиев, 2-ри Димиър Ралев, 3-ти Даниел Кунчев.

Чуждестранен състезател Петер Недков. Местен играч Цветомир Парпулов въпреки, че Янко Узунов беше с по добри показатели, но с гръцки фиде номер. Николай Шишков и Стайко Стайков имаха честа да изиграят своите първи партии с гросмайстори. Петьо Караджов също игра с гросмайстор.

Достойно представяне на младите надежди на СК „Бойни Спортове“ в държавния шампионат по самбо

На 27-28.05 в зала „Арена Асарел“ се проведе Държавният личен отборен шампионат по самбо за подрастващи и за момчета и момичета.

Състезателите на СК „Бойни Спортове“ отново се представиха отлично.

Ивомир Стоянов завоюва първо място в категория +65,след 4 убедителни победи.

Бронзови медали завоюваха Ивайло Чочев, Иван Козарев, Николета Петрова и Магдалена Домусчиева.

Малко не стигна на Димитър Добрев, Михаил Камбуров и Мартин Камбуров, които се класираха пети.

Добре се бориха Лазар Шишков, Божидар Сираков, Венцислав Донов, Марин Добрев, Цветомир Добрев, Даниел Джингаров, Радост Чочева и Татяна Пишмишова, но не успяха да достигнат до медалите.

Предстои Деветият Открит турнир по шахмат в Панагюрище

 

На 28 май в зала „Арена Асарел“ в Панагюрище ще се проведе  Деветият Открит турнир по шахмат. Близо 80 са заявилите участие.

Независимо, че няма да важи за FIDE рейтинг, турнирът се очертава да е най-силният от поредицата, посветени на Априлската епопея. За това говори и фактът, че сред участниците има олимпийски шампион –  пазарджиклията гросмайстор Николай Нинов, който изведе България до олимпийска титла по кореспондентен шах на ICCF през 2021 година. Сред участниците има и шампион на България по ускорен шах, шампион на Русия по ускорен шахмат и състезатели с манталитет на победители. В битката за приза ще се включват и победители от предишни издания на престижния панагюрски шахматен форум.

На участниците от организаторите ще бъдат предложени най-добрите условия за игра. Първите 4 дъски ще бъдат излъчвани пряко онлайн, и ще има възможността да бъдат наблюдавани в цял свят.

СКТМ „Асарел-Медет“ стартира с две победи и две загуби новия сезон от Висшата лига по тенис на маса

С по две победи и две загуби стартираха новия сезон от Висшата лига по тенис на маса състезателите на СКТМ „Асарел-Медет“.

Дамите, които тази година са в състав Нелиа Тушлекова, Алики Киофи, Есин Саид и Кристина Драганова, тръгнаха ударно срещу тима на „Две могили“ и записаха победа с 4:0. Последваха две загуби – срещу „Стоянстрой Пловдив“ с 3:4 и „Ардино“ с 2:4, и победа в последния мач срещу „Пи Понг София“ с 4:2.

Мъжкият тим на „Асарел-Медет“ в състав Даниел Иванов, Павел Костадинов, Димитър Стоименов, Георги Ефтимов и Асен Попниколов, също тръгна силно и спечели първия си двубой с 4:1 срещу „Боровец – Горна Оряховица“. Последва драматична загуба срещу „Дунав Русе“ с 3:4 и победа срещу „Комфорт – Варна“ с 4:1. В последния мач от първия кръг на Висшата лига мъжете на СКТМ „Асарел-Медет“ записаха загуба с 1:4 срещу „Марек“.

„Доволен съм от играта на двата отбора в първия кръг. Винаги има още какво да се желае като представяне, а в някои двубои и шансът не беше на наша страна“, коментира Асен Попниколов – капитан на мъжкия ни тим и председател на Управителния съвет на СКТМ „Асарел-Медет“.

Следващият кръг от държавното първенство по тенис на маса е след две седмици – на 17 и 18 декември, във Варна. „Целта ни тази година е класиране в призовата тройка при мъжете и при жените“, допълни Асен Попниколов.

МАЛКИ ДЖУДИСТИ ПРЕВЗЕХА ЗАЛАТА

Открит турнир за деца по джудо се проведe в зала „Арена Асарел“ в събота и неделя.

За турнира по джудо в Панагюрище бяха дошли над 180 деца от 15 отбора от страната. Той се проведе по организация на Обединен спортен клуб, Панагюрище по проект на Министерство на младежта и спорта – Децата и спортния клуб.

Турнира беше организиран и проведен от ОСК – Панагюрище.

Отлично представяне на СК“Бойни Спортове“ на турнира по самбо „Орчо Войвода“

На 26 и 27.11 се проведе турнир по самбо „Орчо Войвода“ по проект на Министерството на младежта и спорта – Децата и спортния клуб.
Участие взеха 16 отбора от цялата страна.
„Орчо Войвода“ е най-силният турнир по самбо в България, вписан в наредбата на БФ САМБО.
Гости на турнира бяха трикратният световен шампион и председател на Българска федерацията по самбо Росен Димитров, както и шесткратната световна шампионка Мария Оряшкова.
В отборното класиране първо завоюва отборът на „Кодокан“-Пазарджик,второто място зае отбора на Видин, а трето „Раковски“ – Севлиево.
Състезателите на СК „Бойни спортове“ Спартак Кеков и Георги Динков, завоюваха първите места. Двамата са Републикански шампиони при кадетите за 2022г.,а с блестящото си представяне на турнира затвърдиха позициите си, като най-добрите в категориите си.
Достойно се представиха Стилян Куруджиев и Ивомир Стоянов, които се класираха трети.
Организатор на турнира беше СК“Бойни спортове“ – Панагюрище.
Зала „Арена Асарел“ посрещна елитни служители на МВР от 14 дирекции от страната за Национален преглед по бойни спортове на МВР и обучение по самозащита.

Националният семинар по самозащита на Гранд мастер Шихан Тони Петров се проведе на 17 септември в спортна зала „Арена Асарел. В обучението участва и Шихан Петър Магеранов. На събитието участваха сто черни и двадесет цветни колани, нещо което не е правено до сега.

 

Перфектни условия и перфектна организация. Участници и организатори останаха изключително доволни от високото ниво, което предложи зала „Арена Асарел“.

“Благодаря на всички, които ни дадоха възможността, да докажем, че Войводите от Панагюрище са на изключително високо ниво.” споделиха организаторите и отправят своите специални благодарности към кмета на община Панагюрище Никола Белишки, Иван Нетов, председател на Асоциацията на спортните клубове в Община Панагюрище, Пенка Узунова, управител на хотел „Каменград“ и парк хотел „Асарел“, и на „Асарел Медет“ АД.

Това е второто подобно събитие, проведено в Панагюрище в последните месеци. На 16 юли зала“Арена Асарел“ бе домакин и на Националните финали по полицейска лична защита и карате за служители на МВР.

Може да бъде изображение с 2 души, изправени хора и на закрито

Джудистите на Топалов (Бъта) и Шампион са №1 в отборното на “Топалов оупън”

 

Джудистите на „Топалов“ (Бъта) спечелиха най-много медали и оглавиха отборното класиране при юношите в 6-то издание на турнира „Топалов оупън“ в Панагюрище. Тимът спечели 5 титли, сребро и два бронза. Техни подгласници са състезателите на столичния „Илинден“ с 4 златни медала, 4 сребърни и един бронз, а трети е „Биоком” (Сливен) с 4-3-5.

При девойките на върха в класирането е „Шампион“ с 6 титли, 5 сребърни и 5 бронзови медала. Втори е словенският „Аполон“ с 3-1-0, а трети „Левски“ с 3-0-0.

Призьорите получиха спорна екипировка на „Суплес“.

На турнира в „Асарел Арена“ участие взеха 938 състезатели от 14 държави на възраст от 6 до 18 години. С най-много състезатели – с по 40 бяха отборите на Турция, Румъния, Словения, Кипър. По традиция след края на турнира младите джудисти ще останат на тридневен лагер в Панагюрище.

На 28-ми ноември зала „Асарел“ в Панагюрище е домакин на турнира по самбо „Орчо Войвода“

За първи път има раздел Самбо в партер за мъже , освен разделите Спортно Самбо и Бойно Самбо.
Самбо в партер е граплинг правилник със самбо куртки, разрешени са задушаващи техники, ключове на ръце и крака. Започва от позиция в партер, за да може цялата схватка да премине на земята, като се следва частта от правилника за партер на световната самбо федераци FIAS (членка на олимпийското семейството от 2021 година).
В раздел Бойно Самбо се проведе за пръв път турнир за младежи до 20 години, който ще послужи за изграждане на национален отбор на България за световното първенство през 2022г., чийто домакин е нашата родина!
В раздел Спортно Самбо, последна проверка за годината правят кадетите и кадетките родени между 2006 и 2010 година.

Отборът на “Асарел-Медет” е вицешампион на турнира по мини футбол

“Панагюрище рита -Бизнес къп”

 

Третият турнир от поредицата “Панагюрище рита” се превърна в спортен празник за панагюрци, които подкрепяха пет домакински тима от общо 16-те участващи отбора.

Футболистите на “Асарел Медет” преодоляха груповата фаза с две победи над ФК “Орлин” /5:0/ и “Атлетик – BG OIL”

/7:0/ и допуснаха само една загуба от ФК “Фалит” с 1:2.

Четвъртфиналният двубой бе изключително оспорван, а съперник на нашите момчета бе друг панагюрски тим – “Свален гард”. Редовното време завърши с резултат 1:1 и победителят бе решен след изпълнение на дузпи, в които “Асарел-Медет” надделя с 2:1.

В полуфинала панагюрци надиграха отбора на “БАМФ – Враца” , като затвориха категорично мача с 4-1.

Финалът бе изпълнен с много обрати и завързани моменти, които го превърнаха в истинско зрелище за любителите на футбола. Асарелци се изправиха срещу “Орбит- Ати Консулт”, които се оказаха сериозни съперници и поведоха в резултата с 3:1, но панагюрци успяха да се преборят за равенство преди последния съдийски сигнал и отново се стигна до дузпи. Късметът този път не бе с нашите момчета и след инфарктни изпълнения гостите от “Ати Консулт” надделаха с 9:8 и спечелиха първото място.

Със своите страхотни спасявания вратарят на асарелци Мариян Джунов бе удостаен от организаторите с приз за най-добър вратар на целия турнир.

Капитанът на отбора Иван Раленеков благодари за страхотната организация на Българската Асоциация по мини футбол и Тракийски хотелиери, а треньорът Пламен Шопов изрази задоволство от играта на момчетата и тяхното достойно представяне.

Купата и вицешампионската титла футболистите от “Асарел-Медет” посветиха на съотборника си Кръстьо Кроснаров, който стана баща броени часове преди старта на турнира и въпреки вълнението си записа доста попадения на своята сметка.

Волейболният турнир „Той е“ се превърна в незабравим празник

Оспорван и изпълнен с напрегнати ситуации и радостни емоции, волейболният турнир „Той е“ се превърна в незабравим празник за всички участващи.

Събитието, проведено в Арена Асарел като част от инициативата „Победителите“ на Онкологичен център „Уни Хоспитал“, събра лекари, пациенти, техни близки и приятели в името на високото качество на живот на пациентите.

Медицинските специалисти, участниците и симпатизантите в публиката доказаха, че независимо от предизвикателствата на комплексното лечение и диагностика,  пациентите са истински победители!

Турнирът приключи с награждаване на победилите отбори и отличаване на най-изявилите се играчи, а празникът продължи с още много радостно настроение.

12-годишните момичета на ВК“Пан Волей“ финал на Държавното първенство!

На 27 юли в зала „Арена Асарел“ се проведе регионално първенство по волейбол за момичета до 12 г.

12-годишните момичета на ВК “Пан Волей“ се класираха за финала на Държавното първенство, независимо, че играха първи мач от 9:30 часа сутринта и последен мач от 21:00 часа /с един уникален мач срещу Тополово/.

Ето какво написа във фейсбук групата на ВК „Пан Волей“   треньорът Росица Ангелкова:

„Деца, гордея се с вас! Поздравявам Ивайла Цветкова, с играта си ти показа много, с хъс ,с техника , с емоция…ти можеш още много. Поздравявам целия отбор за борбения характер, който показа, все пак това е отборен спорт. Поздравявам невероятния треньор Надка Даньова, която за толкова малко време направи за тези деца толкова много“.

Четири шампионски титли за панагюрските самбисти от Държавния личен и отборен шампионат

В отборното класиране сме първи при жените

В събота и неделя „Арена-Асарел“ бе домакин на Държавния личен и отборен шампионат по самбо(мъже и жени) и бойно самбо. Българската самбо-федерация е една от първите, които подновиха състезанията си, след принудителната пауза заради COVID-19.

При отлична организация и при строго спазване на всички предпазни мерки протече напреварата в Панагюрище.

Мария Оряшкова бе безапелационна и завоюва златото в своята категория. На първото място на стълбичката се изкачи и Иван Хърков, който стана първи в категория до 82 кг. Шампионска титла спечели и Илина Стоянова.

Особена гордост за панагюрския клуб „Бойни спортове“ бе представянето на Йоана Пишмишова- Червенкова, която се завърна на татамито за да стане шампион, като само преди няколко месеца стана майка за първи път.

Сребърно отличие спечели Милена Хъркова, като на финала загуби само с 1 точка от европейската шампионка Магдалена Върбанова. Бронз за Димитър Петкански, Марчела Коленцова и Даниела Домусчиева. За съжаление в надпреварата не се включи Никола Петкански, заради операция на рамото, но от клуба се надяват на скорошното му възстановяване.

В отборното класиране жените на „Бойни спортове“ са първи, а мъжете трети.

„Благодаря на състезателите и на техните треньори Александър Фръгов и Милена Хъркова за помощта и отношението в този труден момент“ – коментира за ПИА Иван Нетов.

Очаква се рещението на Световната федерация, след което ще стане ясно дали ще се проведат Европейското и Световното първенства.

Скритото “Панагюрско съкровище”

Панагюрище се сдоби със световна слава благодарение на тракийското съкровище, намерено в района. Но от няколко години в града се развива нов, безценен потенциал, свързан с благополучието на местната общност – талантливите деца на възрожденския град. Голяма част от тях вече пета поредна година са в основата на успешното провеждане на елитния турнир по тенис на маса, привличащ все по-голям интерес на най-добрите в играта. Да си близо до такива майстори е възможност, както да запалиш желанието да станеш спортист, така и да развиеш своите социални умения в търсене на самоусъвършенстване.

Анна Кекова е идеалният пример за това. „На 16 години тя използва вдъхновението да бъде близо до японските състезатели, за да започне да учи техния език“.

„За трета година следя отвътре случващото се в „Арена Асарел”, а за втора помагам като доброволец. Турнирът ме вдъхнови да опитам предизвикателството да науча японски. През миналата година осъзнах, че трябва да положа много повече усилия, за да постигна целта си. Записах се сама в японски център „Агора” в София, без знанието на родителите ми. Когато те разбраха колко силно искам да науча този език ми позволиха да пътувам сама всеки уикенд от Панагюрище до столицата”, разказва Ани, която помага в превода на интервютата на японските състезатели.

12-годишният Танчо Нейчев пък има привилегията да бъде на самото игрално поле. Той е сред децата, които събират топките по време на официалните мачове.

„Страшно вълнуващо и интересно е да съм близо до масата и играчите. Тренирам от почти една година. Гледах клипове в интеренет и много ми хареса този спорт. Моят любим състезател е Ма Лонг. Пожелавам си някой ден да стана световен шампион като него”, споделя с ентусиазъм Танчо. Той имаше възможността да участва в официалното откриване на турнира, където размени няколко удара с председателя на Българската федерация по тенис на маса Стефан Китов.

За Йоана Ботева удоволствието от 2019 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open е съчетано и с отговорността да се грижи за младежите и децата, които помагат в организацията. Тя е на 22 години и е студент по право в Софийския университет.

„За втора поредна година съм отговорник за „техническия екип”, ако така можем да обобщим хората, които помагат почти във всяка дейност, свързана с провеждането на турнира. Около 20 души, предимно деца от местни училища, съдействат за акредитирането на участниците, следят за достъпа до различните зони в залата, действат като стюарди по трибуните, грижат се за реда в тренировъчната зала, помагат при трансферите на отборите към хотелите, помагат за преустройството на залата в различните състезателни дни и др. Някои от тях са още от първата година на турнира”, споделя Йоана и допълва, че още с края на надпреварата започват запитванията с желание децата да бъдат част от Asarel Bulgaria Open и следващия сезон.

„Много е изтощително. Работата е отговорна, но всички я вършат с желание и отдаденост. Крайният резултат винаги  е удовлетворяващ”.

Деца и младежи, които ще почерпят вдъхновение за нови предизвикателства в живота си. Някои от тях ще продължат да преследват спортни успехи, докато други ще вложат енергията си в различни сфери.  Това са истинските победители в турнира 2019 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open.

Харимото и Чън са големите победители от 2019 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open!

Томоказу Харимото продължава да пише историята в тениса на маса. 16-годишният японец спечели титлата в Панагюрище, след успех срещу Дзъхао Джао от Китай с 4:2 (11:6, 12:14, 11:5, 13:11, 13:15, 11:4). Първият мач между двамата състезатели от Световния тур предложи страхотни емоции, а три от шестте гейма бяха решени след продължения. Харимото имаше инициативата и в петия си двубой от турнира, а въпреки храбрата съпротива, 110-ят в ранглистата трябваше да се задоволи с второто място.

„Чувствам се много по-силен духовно спрямо миналата година, когато отпаднах на ½-финалите тук. Не се предадох въпреки някои трудности в средата на срещата, продължих уверено и в крайна сметка спечелих. Тази година не започна добре за мен, но след този успех, съм устремен да показвам най-доброто от себе си и да печеля”, сподели Харимото, който завоюва третата си титла от Световния тур. Успехът бе ценен за него и поради факта, че той е първият състезател извън Китай този сезон, който печели титла от Тура.

В изцяло китайския финал при дамите триумфът бе за Синтун Чън, която победи Джуодзиа Хъ с 4:1 гейма (11:4, 7:11, 12:10, 11:6, 11:4). Така и вторият мач помежду им от Световния тур завърши с неин успех с еднакъв резултат. През миналата година Чън спечели срещу Хъ в Хонконг, а титлата в Панагюрище бе трета за нея в кариерата й.

„Успехът е специален за мен, защото това е награда за усърдния труд, който положих в последните седмици. Много ми харесва България и се надявам да защитавам титлата си тук и през следващата година”, заяви Чън.

Asarel Bulgaria Open ще се проведе и през 2020-та година, а мачовете ще бъдат през септември.

Състезатели от 11 държави във Втория международен турнир по джудо в Панагюрище

 

 

Състезатели от 11 държави във Втория международен турнир по джудо в Панагюрище. Включваме Костадин Топалов по телефона да ни разкаже повече.

За втора поредна година Панагюрище е домакин на Международен турнир по джудо, организиран от СК „Топалов“ и Българска федерация Джудо, с подкрепата на Община Панагюрище. Състезанието  се провежда днес и утре в зала „Арена Асарел”. Тази година турнирът се радва още по-голям интерес от дебютното му издание миналата година. В двата състезателни дни се очаква участие да вземат повече от 600 състезатели от 11 държави. Всички вървят устремено напред към Токио.

Преминавама към европейските игри в Минск, където Мария Оряшкова донесе първи златен медал на България Състезателката, която участва в турнирите в самбо и джудо, спечели в коронния си спорт – самбо до 80 кг.

 

Иван Нетов: Това е една от най-трудните и изстрадани победи за Мария

 

След вчерашния страхотен успех на златното ни момиче Мария Оряшкова, която донесе първия златен медал за България от вторите европейски олимпийски игри в Минск, днес треньорът й Иван Нетов сподели пред ПИА:

„Това е една от най-трудните и изстрадани победи за Мария, защото паралелно с подготовката за европейските олимпийски игри, в последните 3-4 месеца тя се подготвяше и с женския национален отбор по борба. Тъй като системата на състезанието в Минск е по-различна, за първи път Оряшкова се срещна и с трите състезателки на стълбияката, като и в трите срещи нашето момиче записа победа с по 1 точка – трудни, оспорвани до последната секунда срещи, но на финала тя успя да се събере и мобилизира и така донесе златото за България. Панагюрище освен със златното си съкровище, трябва да се гордее и със своето златно момиче!”

Отборът на “Асарел-Медет” стана втори в благотворителния турнир по тенис на маса “Игри за добрини”

 

Отборът на “Асарел-Медет” стана втори в благотворителния турнир по тенис на маса “Игри за добрини”, организиран от Българска мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД) в зала “Арена Асарел” в събота.

Турнирът протече при страхотна атмосфера, а участващите отбори се бореха за различни благотворителни каузи.

Отборът на “Асарел-Медет”  стана първи в отборната надпревара, но в комплексното класиране остана само на 5 точки  след победителите от “Аурубис България”. Трети е тимът на АЕЦ “Козлодуй”, а четвърти – сърцатият отбор на “Овергаз”. Чекът от 2 хиляди лева ще подкрепи благотворителната кауза на “Аурубис България” за фонд за лечение на деца.

Главен съдия на турнира беше Анелия Карова.

„Асарел-Медет“ започна подготовка за „Игри за добрини“

 

„Асарел-Медет“ АД стартира сформирането на своя нов отбор по тенис на маса, който да представи компанията в тазгодишното издание на „Игри за добрини“, на който отново ще бъде домакин. Турнирът по тенис на маса е само част от серията спортни инициативи в програмата „Игри за добрини“, главен организатор на която е Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

На 15 юни /събота/ в зала „Арена Асарел“ за втора поредна година ще се съревновават компании, чиито служители ще защитават избрана от тях социална кауза. Всички заедно отново ще се борят в името на доброто и съпричастността и отново заедно ще застанат зад ценностите, които ги обединяват.
Поради регламента на спортната проява и изкачването си в професионалната „А“ група, тази година капитанът на миналогодишния отбор Асен Попниколов няма да може да вземе участие, но с ентусиазъм подготвя своите колеги, които ще защитават първото място от предходното издание на „Игри за добрини“. Припомняме, че тогава асарелския тим спечели надпреварата и събраните средства от награден фонд отидоха при Български младежки червен кръст и тяхната програма за защита на деца в неравностойно положение от община Панагюрище.
Очаквайте скоро информация за каузата, която те избраха да подкрепят тази година и представяне на отбора в пълния му състав.
На снмката:Стайко Стайков Иван Смилянов (Иван Сотиров Смилянов) Асен Попниколов и Стоян Лалков

Шампионска титла и сребърен медал за Стоян Зайков от СКТМ „Асарел-Медет“

Тенисистът от спортен клуб по тенис на маса „Асарел-Медет“ Стоян Зайков завоюва златен медал при смесените двойки, заедно със своята партньорка Теодора Филчева от СКТМ „Попови“-Стамболийски. Двамата пребориха изключително силната конкуренция на Държавното индивидуално първенство по тенис на маса до 15 години, което се проведе от 11 до 12 май в спортна зала „Арена Асарел“ в Панагюрище. В индивидуалната надпревара Зайков стигна безпроблемно до полуфиналите от общо 100 момчета в тази категория, където показа страхотна игра и отстрани водача във временната ранглиста Димитър Стефанов от „Корабостроител‘92“-Варна. В спора за първото място Зайков отстъпи на своя съперник Ерен Бекир, който е представител на пловдивския клуб „Стоянстрой“. Илия Воденичаров бе другата надежда на клуба, който за съжаление срещна шампиона още на четвъртфинал и остана на 5-о място в общото класиране.
В държавния шампионат взеха участие и по-малките представители на клуба Доника Данкова и Илиян Тошев. Те показаха добра игра сред по-големите, а Тошев успя да се пребори в груповата фаза и влезе в основната схема сред първите 64 в страната.
Ръководството на клуба с радост съобщи новината, че Зайков и Воденичаров са сред селектираните четирима състезатели за националния отбор при 15-годишните и това лято ще участват на Балканско и Европейско първенство, защитавайки позициите на родната България.

Волейбол с кауза играха в Панагюрище

Безспорни са предимствата и ползите от използването на технологичните постижения в живота на съвременния човек. Не толкова очевидни са вредите и последиците от увлечението по електронните устройства и интернет, а при децата те биха могли да са особено тежки. В тази връзка Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към община Панагюрище организира спортната проява „Волейбол с кауза – Да играем заедно off line“, посветена на превенция на киберзависимостта и обездвижения начин на живот, както и към насърчаване на активността и сътрудничеството при младите хора. В проявата се включиха ВК „Велинград-волей“ с треньор Димитър Санкев, ВК „Левски“ – Карлово с треньор Красимир Петров, ВК „Металик“ – Сопот с треньор Йордан Димов и ВК „Пан-волей“ – Панагюрище  с треньор Росица Ангелкова. Срещите съдийства Мария Стоянова.

Специални гости бяха Нели Минчева и Екатерина Маринова от МКБППМН Карлово, както и председателят на ВК „Пан Волей“-Панагюрище Стоян Василев.  Официалното откриване на събитието се състоя на 9 май в спортната зала „Арена Асарел”. Приветствие към участниците и гостите отправи Евгения Загорска – секретар на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към община Панагюрище.  Поздрав отправи и Анелия Караколева – началник отдел Социални дейности и здравеопазване към община Панагюрище. Те акцентираха, че спортът е една добра възможност за борба срещу всички зависимости и за община Панагюрище е висока чест да даде старт на игрите.

Последваха емоционални срещи между децата, като от Местната комисия бяха решили да не класират отборите. Участниците получиха еднакви награди, раници за всички, плакет и оригиналната волейболна топка на националния тимГостите от Карлово също бяха подготвили подаръци за отборите.  „Така  децата не се съревновават‚ а се обединяват около каузата и се чувстват съмишленици”, коментира Секретарят на местната комисия.

На финала бе изигран демонстрационен мач от  треньори, педагози,  деца и представители на Местната комисия, които по този начин заявиха своята подкрепата към каузата. Получи се хубав празник с много нови приятелства и удовлетворение от споделеното преживяване.

Отборът на момичетата на СК„Топалов“ с трето място на Държавното отборно първенство

На 13.04.2019г. Панагюрище бе домакин на Държавното отборно първенство по джудо за момчета и момичета и юноши младша възраст.
СК”Топалов” взе участие с отбори във всички възрастови групи.
Състезанието беше дебютно за клуба в женския профил, където отборът на момичетата в състав – Петя Шкодрова Ана-Мария Кьосева Ния Банкова Дара Чобанова Катерина Дръндова Лилия Кършева, се класираха на 3 място. 
 
При момчетата отборът загуби и не бе изведен.
При юношите младша възраст, след две победи и две загуби, отборът остана на пето място.
Треньорът и собственик на клуба Костадин Топалов благодари на колегите си Христо Юруков(който водеше и отбора на момичетата),Христо Георгиев и Живко Жечев, както и на всички родители за помощта и подкрепата към отбора.

Достойно представяне и пълен комплект медали за панагюрските самбисти

За трета поредна година зала „Арена Асарел“ беше домакин на най-силния шампионат на България по самбо за мъже и жени и бойно самбо. В надпреварата при мъжете участваха 127 състезатели от 19 клуба, при жените 77 състезателки от 14 клуба, а в бойното самбо 81 състезатели от 20 клуба.
Панагюрските самбисти отново защитиха достойно името на школата, като завоюваха пълен комплект медали, показвайки завидни спортни качества и воля за победа.
В категория до 80 кг. златното момиче на Панагюрище Мария Оряшкова стана безапелационен шампион – тя спечели златото след като на финала срещна друга панагюрска самбистка – Марчела Коленцова. Двете се изправиха една срещу друга на финал през 2018 г. и сега за втори път си оспорваха златото.
По същия начин при мъжете в категория до 82 кг. златния медал си оспорваха Иван Хърков и Никола Петкански. За седма година без нито една загуба на българския тепих Хърков зае първото място. Интересното при него е, че 2017 година той стана шампион в категория 68кг, 2018 г. – в категория 74 кг, а тази година в категория 82 кг. След титлата по самбо за девойки до 20 години отпреди две седмици шампион при жените до 60 кг стана Йоана Пишмишова.
Вицешампионски титли в своите категории завоюваха Димитър Петкански, Теодор Каловски(който съвсем наскоро претърпя операция) и Стойко Гашуров, който за трета поредна година става втори в категория 68 кг., като този път съдийска неточност го лиши от шампионската титла.
За бронзови отличия успяха да се преборят в своите категории Христо Гюлев и треньорът в клуба Милена Хъркова.
„Благодаря на Милена Хъркова и Аалександър Фръгов за организацията и помощта, на Асоциацията на спортните клубове и Община Панагюрище.“, коментира пред ПИА Иван Нетов след приключването на първенството.
В събота и неделя зала „Арена Асарел“ за първи път ще е домакин на Държавното отборно първенство по джудо.

Завърши Четвъртият международния турнир по шахмат

 

 

Завърши четвъртото издание на международния турнир по шахмат, посветен на 143 годишнината от Априлската епопея. Турнирът получи широк отзвук в шахматните среди на световно ниво. С присъствието си турнира уважиха гросмайстори като Крум Георгиев- побеждавал не кого да е, а самия Каспаров, гросмайстор Николай Нинов, Михаил Шерешевски, директор на най-добрата тренировъчна школа в света – Сириус, в Сочи, Русия и автор на едни от най-хубавите книги за шах.

Турнирът се проведе в събота и неделя в зала „Арена Асарел“, а ден преди официалния му старт, в хотел Court Inn се състоя сеанс на 10 дъски на ротационен принцип с участието на международните майстори Димитър Лалев и  Атанас Димитров.

Първоначално заявка за участие бяха дали 120 души, но силната конкуренция отказа много от тях да продължат борбата. Присъствието на състезатели с шампионски манталитет и сблъсъка с тях доведоха до много сълзи неукрепналите в тежки битки млади шахматисти.
След много борба и напрежение в последния кръг между Кирил Димов и 12 годишния Андре Тюлие от Франция, които направиха борбено реми, победител в крайното класиране на VI тия международен турнир по шахмат стана международният майстор IM Димитър Мърхолев с 5,5 точки. На второ място Кирил Димов с 5 точки.
Трети е Delloudis Georgios с 5 точки – президент на гръцкия клуб в град Димотика.
При сеньорите над 60 години първо място зае Михаил Чуклев с 5 точки. Най-добър местен играч – AIM Христо Костурков с 5 точки. Най-добра жена Цвета Василева с 4 точки. Най-добър играч до 14 години Кутлас Николаос с 4,5 точки. Най-добър играч до 12 години Андре Тюлие с 5 точки. Най-добър играч до 10 години Владимир Кононенко – 4,5. Най-добър играч до 8 години Данаил Попзафиров – 4. Най-добър чуждестранен играч Цагудис Димитрос . Наградите не се делят и може да се взема само по една.
Турнирът приключи със 102 двама състезатели, тъй като някои си тръгнаха преди награждаването, съобразявайки се с транспортните връзки.
След връчване на наградите организаторите от ШК „Оборище“ и ШС „Асарел – Медет“ получиха поздравления от председателя на БФШ д-р Руслан Тошев, който заяви, че международният турнир в Панагюрище може да стане с ранг на национална купа, но при условие, че не съвпада с държавния шампионат по шахмат.

„Изказвам моите благодарности към IM Атанас Димитров председател на ШК „Шумен“ 2005 и Георгиус Делуидис – президент на шахматния клуб в гр. Димотика, Гърция, които ни помогнаха с 30 шахматни комлекта, за да можем да посрещнем технически турнира.  Още от сега казвам, нямаме силите първо финансово, второ технически да обезпечим турнир от ранга на Национална купа с международно участие. Такъв турнир се провежда в рамките на няколко дни, с контрола по класически шах от 1,30 час за 40 хода плюс 30 секунди добавяне на ход. Да не говорим за медицинско обезпечаване и редица други фактори. Напрежението е голямо и коства много нерви, които едва ли някой ще разбере, ако не е организирал подобно мероприятие. За да се положи някакво начало, може би трябва да се кандидатства с проект по младежките програми, за да можем да увеличим техническата материалната база. След това, мъката на всички клубове финансово обезпечаване минимум 10 000 лева и след това да тръгнем да направим наистина нещо. До тогава може само да си говорим!“, коментира председателят на ШК „Оборище“ Христо Костурков, след финала на спортното събитие.

Турнирът се проведе с финансовата подкрепа на „Асарел – Медет“ АД и „Оптикоелектрон“ Груп АД.

Две победи и една загуба за 11-годишните ни хандбалистки

 

На 23 февруари, зала „Арена Асарел“, Хандбален клуб „Панагюрище“ бе домакин на втория зонален турнир на зона Тракия за 11-годишни. В първата среща малките панагюрски хандбалистки отсъпиха на Свиленград със 7:19. Във втората среща победиха с лекота АСТИ с  15:10. В третата среща с Хасково започнаха неуверено и позволиха гостите от Хасково да поведат. До средата на първото полувреме се игра гол за гол, след което малките панагюрки заиграха по-уверено и поведоха в резултата. Разликата набъбваше гол след гол до края и мачът завърши с победа 21:11.

След този турнир се оформи следното класиране:1 .Свиленград –  12 т
2. Панагюрище -8 т
3. Хасково         – 3 т
4. АСТИ            –   1 т

На 14 април в Свиленград ще бъде Зоналния финал на зона Тракия за тази възраст.

Нашите момичета имат качества, перспективни са и трябва с още по-голям ентусиазъм да тренират, за да побеждават. Ако на Зоналния финал панагюрки запазят второто си място, ще придобият право да участват на Държавния финал, който ще се проведе на 17, 18 и 19 май.

Състав на Панагюрище:   Силвана Димитрова, Станислава Чопаринова, Пламена Цуцекова, Полина Трендафилова, Валерия Златанова, Антония Елкина, Цветиана Раленекова, Натали Игнатова, Стилияна Копривщенова, Габриела Кичукова, Ивелина Шопова, Габриела Петрова, Денислава Петришка, Ралица Найденова.

СКТМ „Асарел-Медет“ сгази противниците си в „Арена Асарел“

Снимки: Христо ЕЛКИН

Мъжкият отбор на СКТМ „Асарел-Медет“ сгази като валяк съперниците си през уикенда. На 2 и 3 февруари в зала „Арена Асарел“ се състоя кръг от първенството на мъжката „Б“ група, като в събота „асарелци“ изиграха три мача. За начало те разгромиха с 4:0 тима на „Асара“ – Симеоновград. Веднага след това те дублираха успеха си срещу втория отбор на „Розова долина“ – Казанлък. Единственият мач бе загубен срещу пловдивския „Машстрой“ в играта на двойки, но крайният резултат е 4:1 за панагюрци.

Снимки: Христо ЕЛКИН


На другия ден отборът на „Асарел-Медет“ разгроми основния си противник „Климент“ – Хасково с 4:0. „Играхме много добре, ако задържим формата си до последния кръг, ще се класираме в по-горната група“, не скри увереността си капитанът Асен Попниколов. Освен него с огромна заслуга за четирите убедителни победи са Стоян Зайков, Илия Воденичаров и Стефан Гагов.
Следващият кръг отново ще се играе в „Арена Асарел“, а мачовете са насрочени за 30 март.

Една победа и една загуба за 12-годишните ни хандбалистки

 

Днес, в зала „Арена Асарел“, при изключително голям зрителски интерес се проведе големият турнир от Зоналното първенство на зона „Тракия“ за 12-годишни момичета. В първенството участват пет отбора, разделени на две групи. В предишни турнири през есента в еднта група играха „Спортист -Кремиковци“ и „Никиспорт-Сливница“, а в другата група: Панагюрище, Свиленград и Хасково.  В големия турнир на 3 февруари сили премериха отборите от едната група срещу отборите от другата група. Панагюрските момичета победиха в първата среща Спортист-Кремиковци с 29:9 и загубиха втората среща от Сливница с 13:26./
Да припомним, че през миналата година отборът на Сливница стана шампион на България за 11 годишни момичета. В тази възраст отборите са задължени да играят „лична защита“ и това допринася за повече вкарани голове.
След този турнир се оформи следното класиране:
1.Свиленград
2. Сливница
3.Панагюрище
4.Хасково
5.Кремиковци
През пролетния сезон предстоят на всички отбори по два турнира/един малк и един голям/, след което -Зонален финал. Последната фаза е Държавният финал, който тази година ще бъде в Сливница и отборите, които се класират ще участват.
Отборът на Панагюрище бе в съставАнтония Раленекова, Даная Бобекова, Мария Карабойчева, Силвана Димитрова, Гергана Спасова, Мария Домусчиева, Николета Дюлгярова, Цветелина Делова, Магдалина Шуманова, Станислава Чопаринова, Радина Врагова, Антония Елкина, Любомира Симеонова

Барези: „Арена Асарел“ е много красиво, невероятно съоръжение!

 

„Преди всичко искам да благодаря на организаторите на събитието „Асарел-Медет“, на града, в който бяхме посрещнати и беше домакин на турнира. „Арена Асарел“ е много красиво, невероятно съоръжение, инвестицията, която е направила тази компания за този град е нещо невероятно!“ – това заяви легендата на италианския футбол Франко Барези пред Канал 3 снощи, след края на „Мача на звездите“.

Искаме да дадем пример на децата за пътя, който трябва да следват. Много важни са храната, начинът на подготовка,затова такива инициативи мисля, че ще им помогнат да следват и постигат  целите си.“ – подчерта Барези и допълни, че  винаги с удоволствие се връща в България.

Достойно представяне на панагюрските самбисти в турнира „Орчо Войвода“ 

 

 

Турнирът ще е първото състезание по самбо, което ще бъде включено в Държавния календар на федерацията следващата година

Над 150 състезатели от повече от 20 отбора от цяла България взеха участие в традиционния турнир по самбо „Орчо Войвода“, който се проведе през уикенда в зала „Арена Асарел“.

Състезанието бе за кадети и кадетки. Панагюрският клуб „Бойни спортове” се представи подобаващо, като Ивелин Танковски спечели златото и стана шампион в по-горна за него категория /50 кг/. Сребро завоюва Мартин Цеков. Бронзови отличия спечелиха Стивън Йорданов, Стилян Кемилов, Спартак Кеков, Виктор Танковски, Николета Петрова. Ивайло Чочев, Ивайло Дерменджиев, Денис Кемилов, Филип Фръгов, Алкивиадис Ставридис се класираха пети.

Турнирът премина при отлична организация, като по този повод организаторите му получиха висока оценка от Българската федерация по самбо.  Лично президентът на федерацията уважи  с присъствието си спортното събитие, а новината е, че  турнирът „Орчо войвода” ще е първото състезание по самбо, което ще бъде включено в Държавния календар на федерацията следващата година.

Турнирът по самбо „Орчо войвода” е приемственик на един от първите турнири по самбо, провеждани в България, който за първи път се организира преди десетилетия в Панагюрище. Следва дълга пауза, след която, от 2013 година, турнирът се възобновява, но вече е за деца и юноши. Организаторите от Спортен клуб „Бойни спортове” са амбицирани турнирът отново да е за мъже,като планират да стане и с международно участие.

 

 

Юношите на Пан Волей с победа над Родопа(Смолян)

 

С първа победа в мач от група В от държавното първенство по волейбол на България при юношите се поздрави тимът на Пан Волей (Панагюрище). Макар и в по-камерен състав, поради болни състзатели, момчетата ни надиграха Родопа (Смолян) с 3:2 (25:15, 24:26, 25:23, 22:25,15:10). Въпреки, че Родопа бе домакин, поради невъзможност мачът да е в Смолян, той се игра в зала „Арена Асарел“ в Панагюрище. Двубоят бе истинска битка с много обрати, като накрая триумфът бе за волейболистите на Пан Волей.

Прекадетите на клуба ни записаха също силно представяне – те победиха категорично с 2:0 гейма отбора на Брацигово, и след много драматичен мач паднаха от отбора на Левски Карлово с 1:2 гейма.

Почетоха паметта на инж.Тодор Стоицев с турнир по волейбол

 

Идеята на организаторите от „Пан Волей“ е турнирът да се провежда ежегодно

На 27 октомври в зала „Арена Асарел“ се проведе турнир по волейбол за момичета в памет на инж.Тодор Стоицев. Инициатор и организатор на състезанието е клубът по волейбол „Пан Волей“. Тодор Стоицев беше не само един от най-големите фенове на „Пан Волей“, а и негов спомоществувател. В турнира се включиха момичета, родени през 2007 година, от три отбора – „Пан Волей“, „Родопа“ – Смолян и „Тополово“-Тополово. Игра се по схемата „всеки срещу всеки“. На първо място се класираха „Родопа“, на второ „Тополово“, а „Пан Волей на трето“. В залата присъстваха съпругата и синът на Тодор Стоицев – Лидия и Георги, който на финала награди участниците в турнира.

Всички получиха фланелки с отворено сърце. „Той обичаше децата, обичаше и волейбола, сърцето на фланелките е без надпис и е отворено – символ на обичта, която ние предаваме един на друг и на това, че Тони Стоицев остави отпечатък в сърцата ни и всеки от нас е запазил свой собствен, личен спомен за него.“ – сподели треньорът в „Пан Волей“ Росица Ангелкова.

Идеята е турнирът „Тодор Стоицев“ да стане традиция, като ежегодно през октомври той ще дава възможност на децата да изпитат емоцията от участието в състезание и да заобичат спорта.

За втора година Илчо Машев от СК „Один“ е носител на наградата „Дух и сила“ в памет на Кръстьо Тютюнджиев

 

 

На 24 октомври, в зала „Арена Асарел“, в една изключително емоционална обстановка, беше връчена за втора година наградата „Дух и сила“, в памет на Кръстьо Тютюнджиев -младши, на изявен спортист от община Панагюрище.

 

Наградата бе посветена и на Борислава и Кръстьо Тютюнджиеви– учители, спортисти, граждани на град Панагюрище, с безспорни заслуги  за развитието на спорта в града.

В определения срок бяха подадени четири комплекта документи на кандидати за присъждане на наградата. Това бяха:

  • Даниел Немски – лека атлетика, КЛА „Оборище“
  • Иван Иванов – лака атлетика, КЛА „Оборище“
  • Ивон Гърбешкова – лека атлетика, КЛА „Оборище“
  • Илчо Машев – таекуон-до ITF, клуб „Один“

Георги Тютюнджиев – член на Инициативния комитет обяви носителят на наградата „Дух и Сила” за 2018 година. За втора година беше отличен таекуондистът Илчо Машев. Наградата от 300 лева и грамота беше връчена от Борислава Тютюнджиева-дългогодишен учител по физическо възпитание и треньор по спортна гимнастика.

 

Тази година Инициативният комитет реши да връщи и още една поощрителна награда, свъразана с високия растеж и усепхи в спорта за изминалата година, в размер на 100лв. Наградата връчи Кръстьо Тютюнджиев на спортната надежда Даниел Немски.

И тази година, извън регламента на наградата, част от приятелите на Кънчо пожелаха да се включат със свои поощрителни награди. Панталей Проданов връчи на четиримата спортисти по 100 лева във вид на ваучери за спортни стоки, книга и тениска с логото на наградата „Дух и сила”.

 

Водещата на церемонията Ваня Костадинова благодари от името на Инициативния комитет на дарителите: сем.Валери и Елена Петкови, Катя Янакиева, Савина Белчева, Недялко Шопов, Панталей Проданов, Кристина Димитрова, Радослав Рнгелов, Инес Субашка, Емануил Раленеков, Цвети Петрова, Иван Иванчев и Лука Галчев. На Рекламна агенция „Раум” и на домакина Иван Нетов – управител на зала „Арена-Асарел”.

Ваня пожела на младите спортисти да имат вяра в себе си. „Нека това, което ни остави Кръстьо, ви вдъхне сили и увереност за нови победи!„, каза още тя.

Церемонията завърши с думите на Кънчо: „Стани и бъди своята най-добра версия!“

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА

Летящ старт за мъжкия отбор на СКТМ „Асарел-Медет“ в „Б“ група

 

 

Този уикенд на 20 и 21 октомври в зала „Арена Асарел“ стартира държавното първенство по тенис на маса за мъже в „Б“ Републиканска група. Отборът на СКТМ „Асарел-Медет“ бе дебютант, като се изкачи, печелейки баражите от „В“ група.
Изключително силно бе представянето на Асен Попниколов, Стоян Зайков, Илия Воденичаров и Даниел Христов, които не допуснаха загуба и стартираха сезона с 4 победи. Съперници на панагюрци в двубоите от първия състезател ден бяха отборите на „Асара“- Симеоновград и „Розова долина“- Казанлък, които победиха съответно с резултат 4:0 и 4:2. Във втория ден последваха и още две категорични победи в актива на „Асарел-Медет“ срещу отборите на „Машстрой- Марица Фест“- Пловдив (4:1) и „Климент“ – Хасково(4:0).
До края на годината за отбора предстои втори етап от „Б“ група – мъже, който ще се проведе на 1 декември. СКТМ „Асарел-Медет“ отново ще бъде домакин, а пред момчета стои трудната задача да запазят лидерската си позиция.

Панагюрище е домакин на първия етап от „Б“ Републиканска група /мъже/по тенис на маса

 

На 20 и 21 октомври ще се проведе първи етап от „Б“ Републиканска група /мъже/ тенис на маса.
Домакин ще бъде отборът на „Асарел-Медет“, който стана първи във „В“ група, след което спечели баражите и тази година ще направи своя дебют в по-горната девизия.
Заповядайте в зала „Арена Асарел“ събота от 14.00 и неделя от 9.00 ч., за да подкрепите панагюрските момчета Асен Попниколов, Илия Воденичаров, Стоян Зайков и Даниел Христов

Гимнастичките от СКХГ Мериденс с куп отличия от турнира „Панагюрско съкровище и приз Ренета Камберова“

 

Ансамбълът ни спечели златен медал

Гимнастичките от СКХГ Мериденс – Панагюрище се представиха достойно във Второто издание на турнир „Панагюрско съкровище и приз Ренета Камберова“, който се проведе през двата почивни дни в зала Арена Асарел в Панагюрище. В него се включиха над 300 гимнастички от от 20 клуба в цялата страна.
Ансамбълът ни от 6 гимнастички в състав Доника Николова, Сияна Бабекова, Ванеса Немигенчева, Йоанна Терзийска и Василена Манчорова спечелиха златен медал, а в категория танц от 20 гимнастички панагюрските грации заеха 2-ро място.
При девойките старша възраст Хрисимира Цоневска се пребори за 2 място.
При децата, родени 2012 г. Лияна Мазнекова зае 2 място
При децата, родени 2011 г. Дария Чолакова зае 1място, Аделина Данкова-2 място, Елица Узунова-3 място
При родените 2009г.: Пламена Христова зае 3то място
При девойките младша възраст до 10 г.Цветомира Лулчева се представи прекрасно, Вела Ралчева зае 4 място,Недялка Цуцекова-6 място,Лорена Немигенчева-7 място
Дария Чолакова получи приз за най-елегантна гимнастичка, който ѝ беше връчен лично от Ренета Камберова. Анна Гагова получи приз от Рени за най-усмихната гимнастичка.
Треньорите на грациите от клуб „Мериденс“ Стефания Букович и Кристалина Атанасова са доволни от представянето им в турнира. Панагюрският клуб, със съдействието на общината, бе организатор на спортното събитие.
То бе подпомогнато финансово от фирмите „Оптикс“, ВИ Старосел, „Микровю“, SLS, „Оптикоелектрон Груп“, „Бунай“,  Бачково. Организаторите изказват своята благодарност както към фирмите, така и към  родителите – доброволци и децата от СУ„Нешо Бончев“,които помагаха на съдиите на турнира.
Още снимки от турнира тук

Иван Нетов бе главен съдия на Купата по самбо на президента на Великобритания и Северна Ирландия

 

Световният и европейски шампион по джудо и самбо и председател на Асоциацията на спортните клубове в Панагюрище Иван Нетов бе главен съдия на престижен турнир от световен мащаб – петото издание на Купата по самбо на президента на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. Турнирът се проведе в Белфаст в началото на този месец. 

Всяка година Международната федерация по самбо организира над 30 големи международни състезания по целия свят. Една от основните цели е да се презентира идеята, че самбото е идеален спорт за всички, от деца до пенсионери в напреднала възраст.

СКТМ „Асарел-Медет“ стартира успешно новия сезон

 

Зала „Арена Асарел“ събра на 6 октомври около 130 тенисисти, състезаващи се в категория до 15 години. Поводът бе провеждането на първия етап от националните турнири за купа България „Млад Олимпиец“, на което домакинства СКТМ „Асарел-Медет“.

При момчетата конкуренцията бе доста голяма с оглед на големия брой участващи кадети. Илия Воденичаров, Стоян Зайков и Илиян Тошев мериха сили сред 80 момчета от Южна България. Зайков и Воденичаров преминаха груповата фаза като завършиха на първо място в своят група, а съвсем малко не достигна на Тошев, за да продължи в елиминационната схема. Стоян Зайков достигна безапелационно до полуфинала, където се изправи срещу шампиона от миналата година състезател на „Стоянстрой“ – Пловдив Ерен Бекир. Мачът беше напълно равностоен с обещаващо начало и преднина за панагюрския възпитаник, но след драматичен обрат Бекир взе победата. За третото място Зайков не срещна трудности и отстрани Мартин Крумков от Перник, с което завоюва съвсем заслужено бронзовия медал .
Изненадата на турнира бе отпадането в четвъртфиналния двубой на Илия Воденичаров, който бе един от фаворитите за призовите места. Воденичаров не успя да се събере психически и въпреки, че водеше играта от началото, допусна загуба с 1:3 гейма. След тази загуба Илия спечели следващите си мачове и зае пета позиция в крайното класиране.
При момичетата дебют в по-горната група направи Доника Данкова, която премина групите и успя да се класира за елиминациите. Там направи няколко обещаващи победи и успя да заеме 19 позиция, което е достойно, като се има предвид, че Доника е едва на 12 години. Тя, заедно с Илиян Тошев, са младите надежди на клуба, от които ще се очакват резултати в бъдеще.
Шампиони на турнира станаха състезатели на „Стоянстрой“ Пловдив – Ерен Бекир при момчетата и Кръстина Иванова при момичетата, като тя е бивша състезателка на СКТМ „Асарел-Медет“.
Сезонът стартира успешно за децата, а тази седмица предстои и първият сблъсък при дамите в първия етап на Висша лига /жени/. Ненка Тушлекова, Елица Замфирова и Анелия Карова заминават за Варна, като тази година ще атакуват отново призовите места в отборната надпревара при жените.

14 годишните ни хандбалистки-втори на силен Международен турнир „За Купата на Панагюрище“

 

На 22 и 23 септември зала „Арена Асарел“ бе домакин на силен Международен турнир,организиран от Хандбален клуб Панагюрище по повод 60-годишнината БФХ и 25 години ХК Панагюрище.

В турнира взеха участие едни от най-силните отбори на България в тази възраст и гръцкият отбор от Александропули- Киклопес. Битките започнаха на обяд в събота. В късния следобед церемонията по откриването уважиха кметът на общината Никола Белишки и заместник-кметът Галина Матанова. Гости на откриването бяха още-Маряна Стаматова- Член на УС на БФХ ; доц. Димитър Станков- делегат БФХ ;Димитричка Бистрекова -Зъзрева -член на УС на ХК Панагюрище; Георги Атанасов -секретар на ХК Панагюрище. Кметът Никола Белишки отправи приветствие и връчи плакети на Президентката на БФХ –  Росица Бакърджиева и на Ръководството на ХК Панагюрище по повод юбилеите. Упълномощеният представител на БФХ- Марияна Стаматова прие плакета за г-жа Бакърджиева. От името на БФХ ,тя предаде поздравителен адрес и плакет на общинското ръководство. От ХК Панагюрище по повод юбилея подариха на кметския екип стенни часовници. За принос в развитието на хандбала в Панагюрище от Клубното ръководство бе награден Георги Атанасов-треньор и секретар на ХК Панагюрище от създаването му. Музикален поздрав към участниците в турнира и публиката отправиха малките хандбалистки Наталия Пашова и Виктория Калпакова- ученички от ОУ“20 април“.
Панагюрските хандбалистки, ръководени от треньорите Любка Карагьозова и Георги Атанасов се представиха отлично в турнира с три победи и една загуба. В първата среща победиха Ники спорт с 25:14. Във втората среща се наложиха над Хасково с 32:8. В третата среща с гъркините, при по-слабо първо полувреме/10:5/,последва тотален щурм за нашият отбор през второто полувреме и срещата завърши с победа 21:8. В последната среща от турнира между Панагюрище и Бъки трябваше да са определи носителят на Купата. В този двубой нашите момичета се стреснаха от габровки ,подсилени в този сезон от две от най-добрите хандбалистки на Белене (преди две години,на възраст -12 години, Панагюрище загуби на финала от Бъки с два гола, а Белене спечелиха бронза.)Първото полувреме завърши 11:4 за Бъки. Второто полувреме панагюрските момичета заиграха по-добре,но загубиха мача с 18:10.

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ:
1. ХК Бъки -Габрово
2. ХК Панагюрище
3.ХК Киклопес , Александропули, Гърция
4.ХК Ники спорт -Сливница
5. ХК Хасково
Отборите заели 1,2 и 3 място получиха купи ,а отборите на 4 и 5 -грамоти.
По повод 25 годишния юбилей, ХК Панагюрище раздаде общо 25 индивидуални награди. Всички наградени получиха чаши с логото на БФХ и ХК Панагюрище и грамоти. Острието на ХК Панагюрище -Шинка Филипова, стана голмайстор на турнира с 27 гола. За отлично представяне от панагюрският отбор бяха наградени: Аделина Футекова, Божидара Карагьозова, Теодора Панова, Дарина Кирилова, Цветелина Пашова, Габриела Щрангова.
Останалите момичета , коти допринесоха за успеха на отбора са: Милка Юрукова, Ваня Шиндарова, Стела Скачкова, Габрила Попова, Антония Раленекова, Иглика Драганова.
На всяка среща от турнира бяха излъчвани „играчи на мача“ ,които бяха наградени с грамоти. За четирите мача от панагюрският отбор,бяха отличени следните състезателки: Шинка Филипова, Божидара Карагьозова, Аделина Футекова, Теодора Панова.
Наградите бяха връчени от  Маряна Стаматова,  Димитричка Бистрекова и доц. Димитър Станков.
Треньорите на отборите също получиха подаръци от домакините.

Екипировката на панагюрските момичета е подсигурена от Управителя на фирма ОПТОФОРМ НОВ ЕООД – г-н Радко Лазаров, на когото от клуба изказват своята благодарност!
Турнирът „За Купата на Панагюрище “ се осъществи благодарение на:
ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ ; АСОЦИАЦИЯ НА СПОРТНИТЕ КЛУБОВЕ „АСАРЕЛ МЕДЕТ“; ОПТОФОРМ НОВ ЕООД; ОПТИКОЕЛЕКТРОН ГРУП АД; ЗАВОД ЗА ОПТИКА ; ЕЪРКОН.
По време на двудневния турнир се проведе съдийски семинар, ръководен от доц. Димитър Станков-делегат на БФХ. В курса се включиха три съдийски двойки от Панагюрище и една-от Сливница.

Ръководството на Клуба благодари на опитната съдийска двойка от Панагюрище- Стоянка Коруджиева и Елена Чолакова/категория А/; на младите съдийски двойки -близначките Петя и Стефка Цветанкови и Стиляна Добрева и Стефани Навущанова -от Панагюрище ; на съдийската двойка от Сливница-Биляна Кръстанова и Виктория Кирилова; на доц.Димитър Станков !
Благодарности за секретарския апарат-млади хандбалистки, обучени преди турнира,които се справиха блестящо: Стиляна Кирилова, Донка Бояджиева, Валентина Брандийска!
Благодарим на медицинското лице Тодора Терзийска!
Благодарим на обслужващия персонал в зала „Арена Асарел“ за перфектната организация!
Благодарим на родителите и феновете за огромната подкрепа !
За Юбилея ХК Панагюрище разчупи традицията и замени тортата с питка ,сътворена от сръчните ръце на Димитричка Бистрекова-Зъзрева. Благодарим ти, Дими!
Хандбален клуб Панагюрище получи покана от гръцкия отбор за участие в Коледен турнир за Балканска Купа в гр.Александропули, Гърция.

Четири шампионски титли за „Бойни спортове“ от Държавния шампионат по самбо и бойно самбо

Отборно СК „Бойни спортове“ е на първо място при мъжете и на второ при жените

В събота и неделя Панагюрище бе домакин на Държавния личен и отборен шампионат по самбо за мъже и жени и бойно самбо. Състезанието се проведе в зала „Арена Асарел“ и протече при изключително голям интерес. В шампионата се включиха над 350 състезатели от 30 клуба в страната, а 31 март и 1 април се превърнаха в истински празник на самбото.

Панагюрският клуб „Бойни спортове“ бе представен от 20 състезатели, които за пореден път се представиха достойно.

Шампионски титли завоюваха Мария Оряшкова, Иван Хърков, Теодор Каловски и Христо Георгиев. Вицешампиони станаха Стойко Гашуров, Нешо Нешев, Димитър Петкански, Милена Хъркова и Йоана Пишмишова. Достойно се представиха и бронзовите медалисти Стоян Бодуров, Марчела Коленцова,Пенчо Галилеев, Христо Гюлев и Теодора Добрева.

Отборно СК „Бойни спортове“ е на 1во място при мъжете и на 2ро при жените.

Главен съдия на шампионата бе Иван Нетов.

Той изказа своята благодарност на първо място към състезателите, които защитиха името на панагюрското самбо, на треньорите Милена Хъркова и Александър Фръгов за помощта, за подкрепата на Община Панагюрище и Асоциацията на спортните клубове.

„С огромна гордост мога да споделя, че по мнение на всички присъстващи на шампионата – треньори, състезатели, председателят на Българската федерация по самбо, толкова добре организирано и при такива условия, в такава зала, състезание до сега в България не се е провеждало.“ – сподели пред ПИА Иван Нетов.


ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ТУК

ПАНАГЮРИЩЕ НА 27 МАРТ Е ДОМАКИН НА СЪСТЕЗАНИЕ ПО ТЕНИС НА МАСА ЗА ЕВРОПЕЙСКОТО ОТБОРНО ПЪРВЕНСТВО

На 27 март в зала „Арена Асарел“ в Панагюрище ще се проведе първата среща в групата за Европейското отборно първенство

по тенис на маса при мъжете. Двубоят ще бъде с тима на Чехия, а жените ни ще играят срещу Сърбия.

Националните отбори за Световното първенство за мъже и жени в Швеция (29 април – 6 май) бяха определени след българския шампионат, който се проведе пак в Панагюрище, но в началото на февруари.

При мъжете ние заемаме 50-о място в света, а при жените 73-то.

РЕКОРДЕН БРОЙ СЪСТЕЗАТЕЛИ УЧАСТВАХА В ДЪРЖАВНОТО ИНДИВИДУАЛНО ПЪРВЕНСТВО ПО ТЕНИС НА МАСА ЗА МЪЖЕ И ЖЕНИ

От 2 до 4 март в зала „Арена Асарел“ в Панагюрище се проведе Държавното индивидуално първенство по тенис на маса за мъже и жени.
В него участваха рекорден брой състезатели – стотина мъже и около 60 жени, съобщи помощник-главният съдия Асен Попниколов, който е състезател на СКТМ „Асарел-Медет“.
При мъжете Теодор Александров не успя да защити титлата си и се класира на второ място след загуба от Станислав Голованов с 4:3. Златният медал спечели Денислав Коджабашев, а при жените Полина Трифонова, която се наложи с 4:2 над Мария Йовкова. Двете станаха шампионки на двойки.
На смесени двойки първи станаха Денислав Коджабашев и Мария Йовкова, а втори Теодор Александров и Полина Трифонова.
След държавното първенство европейската шампионка до 18 години Мария Йовкова заминава на 7 март з Европейското първенство за младежи и девойки до 21 години в Минск. В него тя ще участва индивидуално и на двойки с унгарката Фани Харастович, с която взеха златните медали в Португалия.
Елица Замфирова също не успя да защити шампионската си титла. Тя загуби на четвъртфинал от Детелина Михайлова с 4:1, а на двойки с Виктория Харизанова на четвъртфинал отстъпиха на Михаела Димова и Есеин Саид с резултат 3:1.
Състезателките на СКТМ „Асарел-Медет“ се представиха достойно на държавното първенство, макар да не спечелиха медали.
Анелия Карова загуби на четвъртфинал с 4:0 от Михаела Димова от „Дунав“, Русе, Каролина Лилова стигна до осминафинал, а Ненка Тушлекова претърп загуба на осминафинал. Анелия Карова и Ненка Тушлекова играха двойки жени и стигнаха до четвъртфинал, където загубиха с 3:1 от Калина Христова и Детелина Михайлова, съобщи Асен Попниколов. Той коментира, че Стоян Зайков и Илия Воденичаров също са се представили много добре, като са минали групите и са влезли в основната схема.
Сред сериозните спонсори на първенството в Панагюрище бе китайската компания „Double fish“, чийто представител в България Красимир Симеонов присъства на събитието. За oshtepan.com той коментира, че индивидуалното първенство е било доста силно, тъй като в него са участвали много изявени състезатели. Г-н Симеонов определи организацията на спортния форум като „чудесна“. В Панагюрище има всички необходими условия за провеждане на престижни спортни събития, каза той и подчерта, че „градът винаги е бил център на добрия тенки на маса, особено на женския, а в последните години много добре се представят и момчетата“, което е показател за развитие на детско-юношеската школа.
Припомняме, че „Double fish“ е сред спонсорите на Международния турнир по тенис на маса „Асарел България Оупън“.

В ПАНАГЮРИЩЕ ЗАПОЧНА ВОЛЕЙБОЛНИЯТ ТУРНИР ЗА ДЕВОЙКИ СТАРША ВЪЗРАСТ

На 17 и 18 февруари в панагюрската зала „Арена Асарел“ 5 отбора по волейбол 

ще си оспорват първенството в трнир: „Марица“ – Пловдив, „Хебър“ –  Пазарджик, „Левски“ – Карлово, Тополово и „Пан волей“ – Панагюрище.
Първият мач е между отборите на девойките от „Хебър“ (Пазарджик) и „Левски“ (Карлово) започна в 9.30 часа. Следващият двубой е между „Марица“ и Тополово в 11.30 часа.
Девойките на „Пан волей“ ще излязат срещу „Хебър“ в 13.30 часа, а в 15.30 часа ще започне мачът между „Левски“ и „Марица“.
В 17.30 часа панагюрки ще играят срещу Тополово.
Пак днес, 17 февруари, мъжкият ни отбор ще излезе срещу Сливен по програма от А НВГ.
На 18 февруари /неделя/ юношите ще играят в дербито на 9 кръг срещу отбора на „Строител“, Пловдив.
На 18 февруари в зала „Арена Асарел“ в 09:30 часа ще започне мачът между девойките на „Хебър“ и Тополово,в 11:30 ще играят девойките на „Левски“(Карлаво) и „Пан Волей“.
В 13:30 часа ще играят девойките на „Хебър“ и „Марица“, в15:30 часа е двубоят на „Левски“ и Тополово.
Турнирът ще завърши с мача между „Марица“ и „Пан Волей“. Началото му е в 17.30 часа.

ПАНАГЮРСКИТЕ ДЕВОЙКИ СЕ КЛАСИРАХА ВТОРИ В ТУРНИРА „ВОЛЕЙБОЛЕН ПРАЗНИК“

Приключи организираният от панагюрския  ВК „Пан волей“ турнир за девойки старша възраст  „Волейболен празник“,

който се проведе в зала „Арена Асарел“ на 17 и 18 февруари. В него се включиха 5 отбора:„Марица“ – Пловдив, „Хебър“ –  Пазарджик, „Левски“ – Карлово, Тополово и „Пан волей“ – Панагюрище. Турнирът завърши с мач между „Марица“ и „Пан волей“, в който пролича умората на панагюрските състезателки. Те отстъпиха пред превъзхождащите ги пловдивчански и в първия, и във втория, и в третия гейм. Въпреки това в крайното класиране тимът на девойките старша възраст на ВК „Пан волей“ се нареди на второ място. За отбелязване е, че нито един от отборите, с които игра тимът на „Марица“, не успя да вземе гейм и пловдивчанки се класираха на първа позиция.

Държавно първенство (девойки старша възраст) | Редовен сезон – Група В
Отбор M П З Геймове Г.съотн. Точки Т.съотно. Т
1 Марица (девойки) 7 7 0 21:0 402:122 3.2951 21
2 Пан Волей (девойки) 7 6 1 18:4 4.5000 273:202 1.3515 18
3 Тополово (девойки) 8 4 4 12:14 0.8571 254:339 0.7493 12
4 Хебър (девойки) 8 2 6 9:20 0.4500 267:311 0.8585 6
5 Левски Карлово (девойки) 8 0 8 2:24 0.0833 99:321 0.3084 0

 

ЮНОШИТЕ НА ВК „ПАН ВОЛЕЙ“ ПОБЕДИХА СОПОТЧАНИ, МЪЖЕТЕ ЗАГУБИХА ОТ „РОДОПА“, СМОЛЯН

Днес в зала „Арена Асарел“ юношите на ВК „Пан волей“ играха срещу отбора на „Металик“, Сопот,

 като се наложиха над съперниците си с 3:0 /25,17,13,18/.
На 10 февруари мъжете на панагюрския клуб изиграха равностоен мач в А НВГ като гост на „Родопа“, Смолян, макар крайният резултат да бе 1:3 гейма в полза на домакините. След като поведоха с 1 :0 гейма /25:17/и показаха много добра игра във втория гейм, много малко не им достигна и геймът /23:25/ отиде в сметката на „Родопа“, коментира треньорът Росица Ангелкова. Тя разказа, че мачът е продължил точка за точка, но домакините са затворили следващите геймове /20:25,21:25/. „Така като гост отборът ни загуби с 1:3 гейма, но треньорският състав е изключително доволен от играта“, каза Ангелкова.
Тя съобщи, че следващата събота и неделя (17 и 18 февруари) девойките старша възраст  ще участват в турнир с 5 отбора: „Марица“- Пловдив, „Хебър“ –  Пазарджик, „Левски“ – Карлово, Тополово и „Пан волей“ – Панагюрище.
Пак на 17 февруари мъжкият ни отбор ще излезе срещу Сливен по програма от А НВГ.
На 18 февруари /неделя/ юношите ще играят в дербито на 9 кръг срещу отбора на „Строител“, Пловдив.